Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 

Jozef Kornel i nadrealizam u Njujorku

Izložba se bavi američkim umetnikom Kornelom, pionirom kolaža, montaže i asamblaža u tridesetim i četrdesetim godinama XX veka.

Joseph Cornell, "Bez naslova (Tilly Losch)," 1935. privatna kolekcija, © The Joseph and Robert Cornell Memorial Foundation / SIAE. 
Photo: Mark Gulezian, QuickSilver Photographers LLC.

Muzej lepih umetnosti, Lion

20 place des Terreaux

F-69001 Lyon

18. oktobar 2013-10. februar 2014.

Kustosi: Sylvie Ramond, glavni kustos, direktor Muzeja lepih umetnosti Lion Matthew Affron, Muriel i Philip Berman kustosi moderne umetnosti, Filadelfijskog muzeja umetnosti

Izložba Jozef Kornel i nadrealizam u Njujorku fokusirana je na umetnički rad Kornela, pionira kolaža, montaže i asamblaža u Americi, tridesetih i četrdesetih godina XX veka. U ovom vremenskom rasponu Kornel se pojavljuje i sazreva kao najznačakniji umetnik nadrealizma u Sjedinjenim Državama. Kulturni milje je takođe izvršio znatan uticaj na njegovo formiranje i razvoj, zbog čega izložba prezentuje pored njegovi najvažnije radova i radove drugih značajnih umetnika, kao što su Salvador Dali, Marsel Dišan, Maks Ernst i Man Rej. Na taj način izložba predstavlja nadrealističko okruđenje u Njujorku i prati Kornelovo kretanje kroz njega. Ovo je prva izložba koja predstavlja Kornelove radove koju je predstavio muzej u Francuskoj od putujuće izložbe Njujorške MOMA-e koja je gostovala 1981. godine u Muzeju modern umetnosti u Parizu.

Pročitaj više i pogledaj film o umetniku