Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 

Izložba: Miro i objekt, Huan Miro

Fondacija Huan Miro, izložba je otvorena do 17. januara 2016.

Pogled na izložbu Huana Miroa, Foto: Pere Pratdesaba

 
U Barseloni, 28. oktobra 2015. Fondacija Huan Miro predstavila je izložbu Miro i objekt – Miro and the Object.  Ovo je prva izložba koja akcenat stavlja na ulogu predmeta u Miroovom stvaralaštvu, podržana od strane Fondacije BBVA, a delo kustosa  Vilijama Džefeta. Predstavljeno je više od stotinu radova iz Fondacije Huan Miro ali i iz privatnih kolekcija iz Evrope i Amerike.

Izložba obuhvata slike, kolaže, asamblaže,skulpture iz perioda od 1916. do 1981. , kao i predmete koje je umetnik godinama prikupljao- izloženi u šest celina koje- prate razvoj Miroovog likovnog eksperimenta od predmetnog slikarstva do kasnije upotrebe predmeta u kolažima i asamblažima. Izložba takođe predočava Miroovu stvaralačku poziciju nakon Drugog svetskog rata koja je donela distanciranje od slikarstva i intenzivno bavljenje skulpturom.

Izložba uključuje dela koja do sada nikada pre nisu bila izlagana u Španiji-kolaž Portret igračice (1928)  iz Centra Pompidu iz Pariza, slika Igračke (1924) iz Muzeja moderne umetnosti iz Stokholma kao i još dve slike u vlasništvu Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

Izložba je otvorena do 17. januara 2016. a na proleće biće postavljena u Madridu.

http://www.fmirobcn.org/exhibitions/cat/1/exposicio-temporal/actual