Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 

Laboratorija ideja beogradskog nadrealizma, Dejan Sretenović

Radnička komuna Links: Ciklus o zaboravu i zaboravljenima. Kuća ljudskih prava, Kneza Miloša 4, četvrtak, 19. januar 2017. u 19h

 Vane Bor, Početak svakog fanatizma, kolaž, 1930.

"Beogradski nadrealizam, čije se organizovano delovanje odvija u periodu od 1930. do 1932. godine, svrstava se u red radikalno levih avangardi, koje odlikuje prevazilaženje granica književnog i umetničkog prostora i zahtev za sveukupnom promenom stanja svesti, normativnog morala, svetonazora i društvenog uređenja. On je predstavljao osobenu sintezu avangardne poetike, psihoanalize i marksizma, koja je ekscesno dovela u pitanje sve vrednosti na kojima je počivao buržoaski društveni ugovor. Nadrealistička estetska revolucija, situirana u međuprostoru kulture i politike, predstavlja jedinstven emancipatorski projekat u međuratnom periodu, koji se samoodredio kao „kao proizvod jedne kulture u krizi i raspadanju“ i „kao sastavni deo negacije u kojoj su virtuelno sadržani elementi i oblici jedne nove kulture“. Tema predavanja je ideosfera beogradskog nadrealizma i njeno mesto u istoriji naprednih ideja u Srbiji."

Dr Dejan Sretenović, istoričar i teoretičar umetnosti. Radi kao kustos Centra za vizuelnu kulturu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Njegova istraživanja obuhvataju prakse avangardne i savremene umetnosti, eksperimentalni film i odnos umetnosti i ideologije u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka. Autor je knjiga Urnebesni kliker. Umetnost i politika beogradskog nadrealizma (Službeni glasnik, 2016), Umetnost prisvajanja (Orion art, 2013), Raša Todosijević. Was ist Kunst? (Geopoetika, 2002) i Art in Yugoslavia 1992-1995 (B92, 1997). Priredio je zbornike tekstova Prilozi za istoriju Muzeja savremene umetnosti (MSU, 2016), International Exhibition of Modern Art featuring Alfred Barr's Museum of Modern Art, New York (MSU, 2003), Lev Manović, Metamediji (CSU, 2001) i Novo čitanje ikone (Geopoetika, 1999). Kustos je više desetina izložbi u zemlji i inostranstvu. 

 

Program podrzava Rekonstrukcija Zenski fond

Svetlana Gavrilović, autorka ciklusa

Radnička komuna LINKS

http://www.komunalinks.com/