Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 
Antimonopolski zakon

Izvod

 Standard oil
 

Priča o Standard oil kompaniji jedna je od najdramatičnijih epizoda u istoriji privrede SAD-a. ona se dogodila kada je zemlja prolazila kroz brzu transformaciju od uglavnom poljoprivrednog društva u najveću industrijsku zemlju na svetu. Efekti Standard oila na SAD, kao i na veći deo sveta su toliko veliki, i lekcije koje se iz toga mogu naučiti su toliko važne da su i danas relevantne koliko su bile i pre jednog veka.
Standard oil kompaniju osnovao je Đon D. Rokfeler u Klivlendu, Ohajo 1870, i za nešto više od jedne decenije postigla je kontrolu nad gotovo svim naftnim rafinerijama u Sjedinjenim državama. Ova dominacija nafte, isprepletana duboko u železnici i drugim industrijama, pa čak i različitim nivoima vlasti, bio je toliko intenzivan i uporan, uprkos rastućem društvenom negodovanju i stalnim pokušajima da se ona prekine, trajala je sve dok Vrhovni sud nije konačno rešio da odlučno deluje 1911. godine.
Vrhovni sud Sjedinjenih država je 1911. zaključio da kompanija Standard oli, koja je tada imala 64% udela na tržištu koji je nastao iz nelegalne monopolske prakse, bude podeljen na 34 nove firme. Rokfeler, koji je retko prodavao akcije, ostao je vlasnik akcija u svim tim kompanijama.