Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
Institucije

Izvod

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI BEOGRADOd svog osnivanja 1965. godine, Muzej savremene umetnosti je svoju izlagačku politiku zasnovao na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i inostrane umetnosti 20. veka. Do decembra 2005. godine organizovano je više od 900 izložbi u zgradi MSU, Salonu MSU, Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Galeriji Petra Dobrovića, kao i u drugim izlagačkim prostorima u zemlji i inostranstvu.

www.msub.org.rsMUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, BEOGRADMuzej primenjene umetnosti nalazi se u samom srcu Beograda, na Topličinom vencu, u ulici Vuka Karadžića 18, u zdanju koje je bilo poznato kao Palata Čelebonović, po imenu vlasnika dr Jakova Čelebonovića. Posle Drugog svetskog rata u zgradu se uselilo Ministarstvo građevina Srbije, da bi 1950. godine u njoj bio otvoren Muzej primenjene umetnosti.

www.mpu.rsNARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE
Narodna biblioteka je osnovana 1832. godine i najstarija je ustanova kulture u Srbiji. Nastala je kao svojevrsni depozit knjiga, zatim je bila biblioteka u sastavu (Knjaževsko-tipografijska biblioteka, Biblioteka Popečiteljstva prosveštenija), nakon toga je okupila više biblioteka javnih i državnih nadleštava i otkupila nekoliko privatnih biblioteka (Lukijana Mušickog, Josipa Šlezingera), da bi vremenom izrasla u nacionalnu biblioteku.

www.nb.rs


 

INSTITUT ZA KNJIŽEVNOST I UMETNOST

Osnovni pravci delatnosti Instituta su književnoteorijska, književnoistorijska, komparatistička i poetička istraživanja.
U Institutu se sistematski prate i proučavaju kretanja i razvitak stvaralačke kritičke misli kod nas i u svetu iz oblasti istorije i teorije književnosti, komparatistike, estetike i poetike; proučavaju se problemi metodologije i terminologije nauke o književnosti; stvaraju se osnove za pripremanje istorije književnosti; radi se na naučnim i kritičkim izdanjima pisaca, izradi bibliografija i obradi književne arhivske građe; objavljuju se zbornici i monografije o književnim pokretima, školama i delima pojedinih autora; pripremaju se naučni skupovi; organizovano se podstiču različiti oblici naučnog rada i stručnog usavršavanja naučnih radnika, posebno naučnog podmlatka.

http://www.ikum.org.rs/NARODNA BIBLIOTEKA BOR

 

Narodna biblioteka Bor svoje početke vezuje za osnivanje Čitaonice u Zlotu, prve seoske čitaonice u Kneževini Srbiji, koja je osnovana na Savindan 1869. Između dva rata postojala je Borska narodna knjižnica i čitaonica, a za vreme Drugog svetskog rata stručna radnička i pozajmna biblioteka, za nemačke vojnike i službenike. Pedesetih godina počinje period „naseljskih“ biblioteka koje su 1962. objedinjene u Centralnu biblioteku.

Od 1972. biblioteka se nalazi u namenski građenom prostoru od 1113 metara kvadratnih u zgradi Doma kulture. Ima i 5 ogranaka u selima Brestovac, Zlot, Krivelj, Donja Bela Reka i Metovnica. Odlukom Ministarstva kulture RS 1994. Narodna biblioteka Bor je proglašena za matičnu biblioteku na području Borskog okruga i danas u svojoj mreži ima 53 biblioteke.

biblioteka-bor.org.rs

Zbirke

MSUB
soba-u-vrnjcima-vane-bor-1931-inv-br-m207
saint-tropez-iii-vane-bor-1932-inv-br-m206
saint-tropez-ii-vane-bor-1932-inv-br-m205
saint-tropez-i-vane-bor-1932-inv-br-m204

Zbirke

NBS
nacrt-za-jednu-fenomenologiju-iracionalnog-koca-popovic-marko-ristic-beograd-nadrealisticka-izdanja-aa93aa-sign-i-73å
javna-ptica-milan-dedinac-beograd-marsias-aa927-sign-iii-285å
50-u-evropi-beograd-1928-1929-sign-p-1389
nadrealisticka-izdanja-marko-ristic-bez-mere-aa928