Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 
Dorotea Tening
Biografija
/en/file/show//Images/Umetnici/Dorotea Taning.jpg

1910-2012

Dorotea Tening rođena je 1910.godine u Gejlzburgu, država Ilinois. U svom rodnom gradu pohađa Noks koledž pre nego što odlazi da studira slikarstvo u Čikagu. 1941.godine putuje u Njujork i upoznaje trgovca umetninama Džulijana Levija i njegove prijatelje nadrealiste, koji su izbegli iz tadašnje nacističke Francuske.

1942.godine Maks Ernst upoznaje Doroteu, i kasnije započinju zajednički život u Arizoni. Dorotea nastavilja da slika enigmatske slike unutrašnjeg života inspirisana njenim snovima. 1956.godine Dorotea i Maks se sele u Francusku. Iako je Pariz bio središte svih dešavanja, oni su odlučili da se nastane u francuskoj provinciji Turen. Tih godina Dorotea eksperimentiše sa „mekom skulpturom“, tačnije skulpturom koja je izrađivana od fabričkih tkanina.

Nakon smrti Maksa Ernsta 1976.godine, Dorotea se vraća u Sjedinjene Američke Države. Ona nastavlja da slika, ali se sve više okreće pisanoj reči. Umire u Njujorku 2012.godine, imala je 101 godinu i upravo tada izdaje svoju drugu zbirku pesama „Coming to that“.

Pročitajte više na: https://www.dorotheatanning.org/