Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 
Huan Miro
Biografija
/en/file/show//Images/Umetnici/Portrait_of_Joan_Miro,_Barcelona_1935_June_13.jpg

1893-1983

"The joy of achieving in a landscape a perfect comprehension of a blade of grass.. as beautiful as a tree or a mountain.. What most of all interests me is the calligraphy of the tiles on a roof or that of a tree scanned leaf by leaf, branch by branch."

Huan Miro rođen je 20.aprila 1893.godine u Barseloni. Sa 14.godina krenuo je u poslovnu školu u Barseloni, i uporedo je pohađao višu umetničku i industrijsku školu Ljoča. Posle završetka treće godine u umetničkoj školi zapošljava se kao računovođa, doživljava nervni slom i napušta posao,a potom nastavlja svoje studije umetnosti na Akademiji Fransesk Gali. Miro je veoma rano dobio podršku od kolekcionara umetnina Hosea Dalme, koji mu je omogućuo da svoju prvu samostalnu izložbu priredi u njegovoj galeriji u Barseloni 1918.godine.

1920.godine Miro prvi put odlazi u Pariz, gde upoznaje Pabla Pikasa i mnoge druge značajne umetnike tog vremena. Od ovog trenutka Miro je podelo svoje vreme između Pariza i Španije. U Parizu je sarađivao sa pesnicima kao što su Maks Džejkob, Pjer Reverdi i Tristan Cara.

1924.godine pridružuje se nadrealističkoj grupi i upoznaje Andre Bretona. Negova prva samostana izložba u galeriji Pijer 1925.godine bila je veliki nadrealistički događaj. Miro je bio moderni odmetnik koji je odbio da stvara samo u jednom mediju, već je eksperimentisao sa kolažem, litografijom i skulpturom. Iz svog istraživanja o nadrealizmu stvorio je jednu novu vrstu piktoralnog prostora u kojem pažljivo prenosi predmete iz umetnikove mašte gde ih suprotstavlja sa osnovnim prepoznatljivim oblicima. Miro umire u Barseloni u svojoj kući 1983.godine.

 

Više pročitati na : https://www.fmirobcn.org/en/joan-miro/

                           https://www.guggenheim.org/artwork/artist/joan-miro

                           https://www.moma.org/artists/4016