Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 
Iv Tangi
Biografija
/en/file/show//Images/Umetnici/yves Tangy.jpg

1900-1955

Rejmond Džordž Iv Tangi rođen je 5.januara 1900.godine u Parizu. Dok je pohađao licej, upoznao je Pjera Matisa, svog dugogodišnjeg prijatelja i kolekcionara. 1918.godine pristupa mornarici i putuje po Africi, Severnoj Americi i Engleskoj. Tokom služenja vojnog roka u Linevilu 1920.godine Tangi se sprijateljio sa Žakom Preverom.

1922.godine se vraća u Pariz , nakon dobrovoljne službe u Tunisu, počinje da crta scene iz kafea, koje je kasnije pohvalio poznati francuski slikar Moris Vlamenk. Nakon što je video sliku Đorđa de Kirika 1923.godine, odlučio je da će se baviti slikarstvom. 1924.godine Tangi, Prever i Marsel Duhamel preselili su se u kuću koja je postala mesto sastanka nadrealista.

Tangi se zainteresovao za nadrealizam 1924.godine kada je video časopis „La Révolution surréaliste“, iste godine Andre Breton ga poziva da se pridruži istoimenoj grupi. Uprkos manjku formalne vežbe, Tangijev umetnički stil se vrlo brzo razvio i dosegao svoj puni sjaj 1927.godine. Njegova prva nadrealistička izložba održala se u Nadrealističkoj Galeriji u Parizu 1927.godine. Naredne godine učestvovao je u nadrealističkoj izložbi sa Hansom Arpom, Maksom Ernstom, Andre Masonom, Huan Miroom i Pablom Pikasom u Galeriji "Au Sacre du Printemps".

Tangi je u svoj rad inkorporirao slike geoloških formacija koje je posmatrao tokom svog putovanja u Afriku 1930.godine. Za Tangijeva dela možemo reći da imaju jedinstven i prepoznatljiv stil nadrealizma. 1939.godine Tangi upoznaje umetnicu Kej Sejdž sa kojom putuje po Sjedinjenim Američkim Državama. Venčali su se 1940.godine i preselili se u Vudberi, Minesota. 1942.godine učestvuje u izložbi „Umetnik u izgnanstvu“ u Galeriji Pjera Matisa u Njujorku.

Pročitajte više na: https://www.tate.org.uk/art/artists/yves-tanguy-2023