Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png
 
Kej Sejdž
Biografija
/en/file/show//Images/Umetnici/kay-sage 2.jpg

1898-1963

Ketrin Lin Sejdž poznatija kao Kej Sejdž rođena je 25.juna 1898. godine u dobrostojećoj njujorškoj porodici. Nakon razvoda njenih roditelja, dosta vremena provodi putujući sa majkom po Evropi.1920.godine krenula je u umetničku školu u Italiji gde je upoznala svog budućeg supruga, princa Ranieri di San Faustina. Zbog obaveza prema plemićkom životu, Kej na kratko prestaje da slika. Kroz poznanstvo i podsticaj američkog pisca Ezre Paunda i nemačkog vajara Hanca Hengesa, ona počinje opet da slika ali ovog puta u apstraktnom maniru.

1937.godine nakon razvoda seli se u Pariz, gde se priključuje evropskim nadrealistaima. Osniva udruženje za očuvanje evropske kulture koje organizuje izložbe u Sjedinjenim Američkim Državama u cilju da osigura prolazak umetnika u Njujork tokom Drugog svetskog rata. Već sledeće godine upoznaje Iva Tangija i udaje se za njega 1940.godine u Renou.

Njena prva samostalna izlozba bila je u galeriji Pjera Matisa 1940te godine. Učestvovala je i u izložbi „Prvi radovi nadrealizma“ u Njujorku 1942.godine. Prikazuje svoj jedinstven stil arhitektonskih formi, apokaliptičnih vizija nasuprot beskrajnog horizonta, predstave biomorfnih formi tik uz geometrijske figure, i oštar kontrast svetlosti i tame koji evociraju osećaj tišine i misterije.

Pogledati vise na http://www.weinstein.com/artists/kay-sage/