Search form with results

 
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-ispis-srp.png
/en/file/show/Images/header-and-footer/header-podnaslov-srp.png

Sоvа (Ptica u kavezu): Max Ernst, inv.br. C 1350/5

Slika je nabavljena u Parizu, gde su Marko i njegova supruga Ševa Ristić došli posle Verone, i boravili od novembra 1926. do marta 1927. godine, na bračnom putovanju.

Zid u radnom kabinetu Marka Ristića bio je ispunjen umetničkim delima, među kojima se nalazila i slika Maxa Ernsta Sova (Ptica u kavezu). Slika je nabavljena u Parizu, gde su Marko i njegova supruga Ševa Ristić došli posle Verone, i boravili od novembra 1926. do marta 1927. godine, na bračnom putovanju. Prema Ristićevim sećanjima, slika je kupljena u Nadrealističkoj galeriji.

Prva Nadrealistička galerija slika otvorena je u Parizu 1926. godine, a predstavnici nadrealističkog slikarstva u to vreme bili su Hans Arp, Max Ernst, Georges Malkine, André Masson, Joan Miro, Man Ray, Yves Tanguy. Marko Ristić je sliku kupio u proleće 1927. godine, u vreme kada je pisao antiroman Bez mere. Ristić je izuzetno cenio Maksa Ernsta, kao umetnika koji, posebno u kolažima, ostvaruje nadrealistički aktivitet koji se odlikuje time što nesvesni i potisnuti emotivni odnosi nisu izraženi direktno, već dovođenjem u neočekivanu vezu, kroz nove relacije otkrivaju skrivena značenja.

Mnogo godina kasnije Marko Ristić je, na drugo izdanje knjige Bez mere iz 1962. godine, stavio reprodukciju ove slike, i tada joj je dao naziv Sova. Ristić je ovaj naziv dao prema jednoj sličnoj Ernstovoj slici, koju je video u knjizi Patrika Valdberga o Maksu Ernstu, imajući u vidu da je Ernst često realizovao nekoliko verzija iste slike. Primerak tog drugog izdanja knjige Bez mere Marko Ristić je poslao Maksu Ernstu.

Naredne 1963. godine, u katalogu izložbe grafika i knjiga koje je Maks Ernst ilustrovao, među podacima o drugom izdanju knjige Bez mere, Marko Ristić je pronašao podatak da ova slika nosi naziv Golubovi u kavezu, koji joj je najverovatnije dao sam autor. Prema Ristićevim rečima, ako se slika pažljivije pogleda, to može da bude sova, ali zaista mogu da budu i dva goluba.

 

MAX ERNST (1891–1976)

SОVА (PTICА U KАVЕZU)

kоmbinоvаnа tеhnikа / plаtnо, 250x195 mm

sign. gd: max ernst

inv.br. C 1350/5

Radovi: Max Ernst

O umetniku: Max Ernst

Zbirka: Zbirka crteža

Kategorije: Nadrealistički zid; Slike

Izvori:

Dela iz serije
sоvа-max-ernst-inv-br-c-aa35å-5